Gorjan Košuta

Gorjan Košuta

 

Se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Njegov prvi učitelj je bil Ciril Veronek v Ljubljani. Pri njem se je šolal kar deset let. Kasneje je študiral v USA na Eastman School of Music v Rochestru (New York) pri Carroll Glenn. Študij je nadaljeval na Hochschule für Musik v Kölnu pri Igorju Ozimu in ga zaključil s koncertnim izpitom leta 1971. Na njegov violinski in umetniški razvoj je pomembno vplivala udeležba na mojstrskih tečajih pri Ivanu Galamianu in Maxu Rostalu.

 

Na koncertnih nastopih, ki so ga vodili domala po celem svetu je cenjen kot solist in komorni glasbenik. Težišče njegovega koncertnega udejstvovanja predstavlja »ARCADIA-TRIO«, kjer igra skupaj z Milošem Mlejnikom (violončelo) in Rainerjem Geppom (klavir). Na številnih koncertih po ZDA in Evropi je »ARCADIA-TRIO« prejel ugodne kritike in požel navdušenje občinstva. Z »ARCADIA-TRIO« je posnel več plošč, med drugim tudi celotni opus za klavirski trio Ludwiga van Beethovna.

 

Po petih letih delovanja kot asistent pri Igorju Ozimu je leta 1978 postal profesor za violino na Hochschule für Musik v Kölnu. V letih 2001-2009 je bil izvoljen za dekana oddelka za orkestrske inštrumente. Leta 2008 je postal redni profesor na Akademiji za glasbo v rojstnem mestu Ljubljana. Gorjan Košuta redno vodi mojstrske tečaje v Sloveniji, Avstriji, Grčiji, Južni Koreji in ZDA.

 

Že od mladih let Gorjan Košuta rad igra tudi violo. Tako v programih recitalov in koncertov v razlicnih komornih zasedbah rad menjuje med violino in violo. Na violi je v sodelovanju z Zakharjem Bronom na violini in orkestrom Hermitage iz St. Petersburga posnel zgoščenko z Mozartovo Sinfonio concertante.